«Sağlıklı, Mutlu ve Zinde Bir Hayat İçin
Haber Portalımızı Takip Edin...»

EN | DE

Reflü Hastalığı

Bazı kiÅŸilerde, yemek borusuyla arasında bulunan ve kapakçık görevi gören kas tam olarak kapanmaz. Bu durumda, yüksek asitli mide içeriÄŸi mideden yemek borusuna geri kaçar. Normalde  yemek borusuyla mide arasında kapalı olan geçiÅŸ yolu, sadece tükürükle karışmış besin buraya ulaÅŸtığında açılır. Besin mideye girdikten sonra bu kapakçık kapanır, böylelikle mide içeriÄŸinin geriye kaçması önlenir. 

Kimi zaman midenin fazlaca gerilmesi sonucunda (ki buna fazla yemek yemek sebep olabilir), bu kapakçıkta geçici gevÅŸeme oluÅŸabilir. Bunun sonucunda kimi zaman gaz kimi zaman da bir miktar mide içeriÄŸi yukarı sızabilir. Yükselen mide sıvısı, yemek borusunun mukozal dokusunu tahriÅŸ eder, bu durum mide ekÅŸimesi ÅŸeklinde ortaya çıkar. Mide asidi, yemek borusunda daha uzun süre kalırsa, buradaki mukozal dokuda yanmaya ve aÄŸrıya sebep olabilir.   

Mideden asitli sıvının sıklıkla yemek borusuna sızması, sürekli mide yanması ve geÄŸirme ÅŸeklinde hayat kalitesini düÅŸürüyorsa, veya yemek borusu iltahaplanmışsa; reflü hastalığından bahsedilebilir.   

Reflünün Nedenleri  

Yemek borusuyla mide arasında kapak görevi gören sfinkter kasının düzgün çalışmamasının ve tam olarak kapanmamasının nedeni net olarak bilinmemektedir.   

Bazı kiÅŸilerde reflü görülmesinin nedeni, midenin göÄŸüs kafesi dışına çıkması olarak tanımlanan hiyatüs hernisi (mide fıtığı) olabilir.  

Aşırı kilonun yanı sıra sigara ve alkol tüketiminin bu kapak üzerindeki olumsuz etkileri, ya da reflüye ve mide ekÅŸimesine neden olup olmadığı halen tartışılmaktadır.  

Reflü ÅŸikâyeti bulunan birçok kiÅŸi stresin hastalık belirtilerini tetiklediÄŸini, hatta arttırdığını ifade etmektedir. Öne doÄŸru eÄŸilme ya da uzanma gibi çeÅŸitli pozisyonlar veya belirli türdeki gıdaların tüketimi de ÅŸikâyetleri artırabilmektedir.   

Reflü semptomları ve mide ekÅŸimesi yemek borusuyla ilgili baÅŸka sorunlardan da kaynaklanabilir. ÖrneÄŸin, yemek borusu yukarıya doÄŸru yükselen mide sıvısını yeterince çabuk mideye geri yönlendiremeyebilir ya da böyle bir durumda son derece hassas bir reaksiyon gösterebilir. Ayrıca bazı ilaçların kullanımı da belirtileri arttırabilir.   

Hastalığı Önleme ve Günlük YaÅŸam  

Reflü ve mide ekÅŸimesi oldukça ıstırap verici olabilir. Hastalıktan kaynaklanan sorunlar uyku bozukluklarının yanı sıra yediklerinizden ve içtiklerinizden eskisi kadar keyif almamanıza sebep olabilir. Åžiddetli mide yanması ve reflü hastalığı olan kiÅŸiler yaÅŸam tarzlarına iliÅŸkin birtakım alışkanlıklarını deÄŸiÅŸtirerek bu ÅŸikâyetlerini azaltabilirler.    

Alkol, sigara, asitli içecekler, çay, kahve, soda ve nane tüketimi boÄŸaz ve gırtlak reflüsünü arttırabilir. Ayrıca, gerginlik ve stres de reflüyü olumsuz etkileyen faktörler arasındadır.   

SaÄŸlıklı bir kiloda olmak ve akÅŸam yemeÄŸinden en az iki saat sonra uyumak reflüyü önlemek açısından oldukça önemlidir. 

Reflü tedavi edilebilir mi?   

En önemlisi, yukarıdaki önerilere uymaktır. Kilo kontrolünün yanı sıra, tok karnına uyumamak, midenin tamamını doldurmayacak sekilde, saÄŸlıklı hazırlanmış gıdalarla beslenmek, öÄŸün aralarının en az beÅŸ saat olmasına dikkat etmek bizi reflüden koruyan temel önlemlerdir. Bunlara raÄŸmen iyileÅŸme olmazsa, doktor kontrolünde ilaç tedavisi uygulanabilir. Yine sonuç alınamazsa cerrahi yöntemlere baÅŸvurulabilir.

Tedavi edilmezse ne olur? 

  • Kronik ses teli iltihabı,
  • Kronik farenjit,
  • Burun, sinüs, bronÅŸ ve akciÄŸer iltihapları,
  • Astım,
  • Gırtlak ülserleri,
  • Gırtlak kanseri geliÅŸebilir.


Almanca'dan çeviri, Aralık 2016



Cember-Online, 28.03.2024
Konuyla ilgili tüm soru veya önerileriniz için, bizimle temasa geçebilirsiniz: cember@cember-online.com


Cember Newsletter

Güncelleme ve bilgilendirmeleri düzenli olarak almak için, newsletterimize ücretsiz ve yükümlülüğü olmaksızın abone olabilirsiniz






        Kapat