Akşam Neden Daha Fazla Yemek Yenebilir?
Çoğumuzun öğünlerde tüketilmesi gereken miktarlar konusunda belki de hiç sorgulamadan kabul ettiği genel görüşe göre, kuvvetli bir kahvaltı yapılmalı, öğle yemeğinde biraz daha hafif yenmeli, akşam ise çok hafif bir yemek tercih edilmelidir. Esasen bu görüş, gün içerisinde sürekli hareket halinde olunduğu, fazla enerji harcandığı ve böylece yenilenlerin kolayca yakıldığı tezine dayanmaktadır.
Oysa kilo sorunu ya da vücudun yağ yakma ve yağ depolama mekanizması basit bir enerji harcama sorunu değildir. Vücudun yağ depolamasına sebep olan başlıca etken yüksek insülin seviyesidir. Kandaki insülin seviyesinin yüksek seyretmesi ise, fazla kalorili besinlerin tüketilmesinden çok, glisemik endeksi yüksek karbonhidratların fazlaca tüketilmesi ve öğün aralarında birşeyler atıştırılmasından kaynaklanır. İnsülin yüksekliği yağ depolanmasına, insülin düşüklüğü ise depolanan yağın yakılmasına neden olur.
İnsülin seviyesinin en düşük olduğu zaman dilimi, en uzun aç kalınan süre, yani gecedir. Akşam yemeği ile sabah kahvaltısı arasında geçen sürenin uzun olduğu, sindirim tamamlandıktan sonra uzun süreli bir açlığın yaşandığı, çoğu uykuda geçen bu dönem, vücudun yağ yakması için çok elverişli bir zaman dilimidir. Vücudun yağ yakabilmesi için aynı zamanda oksijene ihtiyacı vardır. 1 gr. karbonhidratı yakmak için 0,7 lt, 1 gr. yağı yakmak içinse 2 lt. oksijene ihtiyaç duyulur. Yani ağır egzersize bağlı oksijen tüketimimiz ne kadar fazlaysa o oranda az yağ yakabiliriz. Uyku esnasında ise, oksijenin büyük kısmı yağ yakımında kullanılır. Diğer bir deyişle: Uyku sırasında, her saatte, kg başına 1kcal harcanır. Uyurken bu enerjiyi yağ yakarak elde ederiz. Egzersiz yaparken ise gereken enerji öncelikle karbonhidrat yakılarak sağlanır.
Kısacası oksijenin bol, insülinin düşük olduğu uyku esnasında vücut rahatça yağ yakar. Dikkat edilmesi gereken husus, akşam yemeğini belli bir saatte tamamlayıp, uyuyana kadar başka birşey atıştırmamaktır. Elbette öğünlerin içeriği, yani yenenlerin nitelik ve nicelikleri de önemlidir. Her zaman sağlıklı besinler tercih edilmeli, vücudun ihtiyacı olan belirli gıda gruplarından dengeli bir şekilde hazırlanmış öğünler tüketilmelidir. Başa dönerek günlük öğün miktarlarının nasıl düzenleneceğine yeniden göz atacak olursak; sabah hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalı, öğlen daha kuvvetli bir öğün ile güne devam edilmelidir. Akşam yemeğinde ise öğle yemeğine oranla biraz daha fazla yemek yenmesinde hiçbir sakınca yoktur, ancak öğün aralarında birşeyler atıştırılmamalı ve saat 21.00’den sonra artık hiç birşey yenmemelidir. Hareketli bir yaşam, gece 7-8 saatlik düzenli uyku ihmal edilmemeli, vücudun bu uzun açlık sürecini uykuda rahat bir şekilde yağ yakarak geçirmesine izin verilmelidir.
Aralık 2017
Cember-Online, 09.09.2024
Konuyla ilgili tüm soru veya önerileriniz için, bizimle temasa geçebilirsiniz: cember@cember-online.com
Tweet |